Strona Główna > Archiwum 2010 > Baza organizacji pozarządowych > Międzyszkolny Ludowy Klub Sportowy

Międzyszkolny Ludowy Klub Sportowy

ul. Park1, 19-400 Olecko
Telefon: 87 520 20 48
Fax: 87 520 20 48
NIP 847-12-59-658, REGON 790204908, KRS 0000104279

www.czarniolecko.pl

Zarząd:
Ireneusz Szymański –prezes,
Maciej Juchniewicz –wiceprezes,
Mieczysław Kopiczko -wiceprezes,
Romuald Wojnowski-wiceprezes,
Józef Wasilewski-sekretarz,
Andrzej Karniej-skarbnik,
Dariusz Kozłowski-członek.

Główne zadania realizowane przez Klub:
– rozwój różnych dyscyplin sportu,
– stwarzanie dogodnych warunków do rozwoju sportu oraz opieka nad zawodnikami,
– propagowanie rozwoju kultury fizycznej.

Klub powstał w 1956 roku i wychował praktycznie wszystkie okolenia olecczan, z których wielu reprezentowało Polskę w różnych reprezentacjach narodowych (młodzieżowych jak i seniorów).
Klub otrzymał wiele wyróżnień sportowych od krajowych związków sportowych, m.in. od PZPN, PZLA, PZSzach, PZTS.

W klubie istnieją nast. sekcje:
– piłka nożna,
– lekka atletyka,
– tenis stołowy,
– szachy,
– brydż sportowy.
W 2007 roku po raz pierwszy w historii klub awansował do IV ligi piłki nożnej, a także do II ligi Tenisa stołowego.
W 2008 roku po raz pierwszy w historii klub awansował do III ligi piłki nożnej. Na mecze piłkarskie przychodzi średnio po około 500 kibiców. Mecze wpisują się w krajobraz Olecka i stają się imprezą cykliczną, jedyną w gminie, która systematycznie przez 6 miesięcy w roku co 2 tygodnie gromadzi tylu ludzi, jednocześnie jednocząc ich we wspólnym dopingowaniu Czarnych.
Żadna inna dyscyplina sportowa nie potrafi przyciągnąć tylu ludzi.
Wspólne kibicowanie oleckiej drużynie piłkarskiej to jedyna w gminie impreza, która tak systematycznie i w ciągu tak długiego czasu w roku gromadzi mieszkańców i wyzwala w nich solidarność lokalną.
Klub również prowadzi stronę internetową klubową w www.czarniolecko.pl, która w ciągu 1,5 rocznego istnienia zanotowała prawie 500000 odwiedzin, nie tylko z Olecka, ale z całej Polski, a nawet świata. Również ten fakt świadczy o zapotrzebowaniu wśród mieszkańców na chęć przeżywania emocji sportowych.
Zawodnicy klubu uczestniczą w cyklu zawodów eliminacyjnych w celu zakwalifikowania się do zawodów wyższego szczebla aż do Mistrzostw Polski włącznie.

Wychowujemy przez szlachetną sportową rywalizację pokolenia Olecczan od 60 lat.