Strona Główna > Archiwum 2010 > Zdobądź nowe kwalifikacje – utrzymasz zatrudnienie > Założenia projektu

Założenia projektu

Projekt zakłada realizację zintegrowanego, dwumodułowego szkolenia umożliwiającego zmianę kwalifikacji zawodowych średniego personelu służby zdrowia, która pozwoli na zmianę zatrudnienia. Dodatkową, integralną częścią szkolenia jest moduł językowy obejmujący specyficzne słownictwo medyczne, którego znajomość jest nieodzowna w przypadku nowych kwalifikacji. Szkolenie jest realizowane w formie dwusemestralnego kursu, dla 180 osób – pracowników służby zdrowia z powiatów: piskiego, oleckiego, gołdapskiego, ełckiego i giżyckiego. Szkolenie obejmuje 5118h zajęć, w tym 2400h zajęć merytorycznych i 2718h szkolenia językowego. Średnio liczba godzin na jednego uczestnika wynosi 451h. W procesie dydaktycznym wykorzystywane są nowoczesne techniki komputerowe co ma pozytywny wpływ na politykę wspólnotową rozwoju społeczeństwa informacyjnego. Ponadto projekt jest zgodny z polityką równych szans, mimo iż większość uczestników stanowią kobiety, co wynika ze specyfiki grupy docelowej. Beneficjenci Ostateczni pochodzą z terenów miejskich i wiejskich, co korzystnie przekłada się na rozwój lokalny. Projekt ma pozytywny wpływ na podniesienie jakości usług służby zdrowia, co również wpływa na rozwój lokalny.