Strona Główna > Archiwum projektów > „Świat organizacji pozarządowych w EGO”

„Świat organizacji pozarządowych w EGO”

Bezpłatne szkolenia dla przedstawicieli organizacji pozarządowych i grup nieformalnych z obszaru EGO
Fundacja Rozwoju Ziemi Oleckiej otrzymała dofinansowanie z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na cykl bezpłatnych szkoleń dla członków organizacji pozarządowych z zakresu działalności III sektora. Przedsięwzięcie nakierowane jest na rozwój potencjału organizacji pozarządowych z terenu powiatu ełckiego, gołdapskiego i oleckiego (obszar EGO) obejmującego gminy wiejskie: Stare Juchy, Prostki, Kalinowo, Dubeninki, Banie Mazurskie, Kowale Oleckie, Świętajno, Wieliczki oraz gminę miejsko-wiejską Olecko, a także Miasto i Gminę Gołdap.

W ramach projektu przewidziane są następujące działania:
Szkolenie dla 20 osobowej grupy z zakresu przygotowywania małych projektów z Lokalnej Strategii Rozwoju. Szkolenie prowadzone będzie metodą wykładowo-warsztatową. Zakres szkolenia obejmie : teorię na temat funkcjonowania Lokalnej Grupy Działania i założeń LSR oraz warsztaty w zakresie przygotowywania projektów.
- Szkolenie dla 40 osób z prowadzenia organizacji, komunikacji i dialogu społecznego oraz pozyskiwania środków na rozwój organizacji. Szkolenie odbędzie się w dwóch grupach po 20 osób. Zakres szkolenia obejmie: tworzenie i prowadzenie dokumentacji pozarządowej, źródła finansowania organizacji pozarządowych, komunikację i dialog społeczny, badanie i rozpoznawanie potrzeb społeczności lokalnych, promocja własnej działalności wśród społeczności lokalnej, przygotowanie wniosku o finansowanie działania.
- Utworzenie Punktu Konsultacyjno - Doradczego, który zostanie uruchomiony po zakończeniu szkolenia dla 20 osobowej grupy z zakresu przygotowania małych projektów z LSR. Zatrudniony ekspert świadczyć będzie usługi doradcze na rzecz uczestników szkolenia w zakresie przygotowania wniosków na konkurs oraz współtworzenia małych projektów w ramach LSR.
- Targi organizacji pozarządowych, zorganizowane będą w formie imprezy warsztatowo - plenerowej na terenie powiatu oleckiego. Na potrzeby targów wynajęta zostanie sala konferencyjna wraz z przygotowanymi stoiskami wystawienniczymi. W trakcie targów zorganizowane zostaną 3 seminaria:

1. prezentacja dobrych praktyk - 10 przykładów
2. współpraca z samorządami lokalnymi - dyskusja panelowa
3. wymiana doświadczeń w zakresie partnerstwa lokalnego.
Targi będą miały w sobie podwójną rolę. Pierwszą z nich będzie prezentacja dotychczasowych działań organizacji pozarządowych uczestniczących w targach jako przykładu dobrych praktyk. Drugą podsumowanie praktycznych umiejętności nabytych przez uczestników szkoleń w zakresie przygotowania wniosków o dotację na organizację zadań publicznych zlecanych przez organy samorządu terytorialnego w ramach ustawy o pożytku publicznym i wolontariacie. Ideą targów będzie upowszechnienie wśród samorządów i społeczności lokalnej informacji o działalności organizacji III sektora na terenie powiatów.
- Konkurs na najlepiej przygotowany projekt działania danej organizacji wraz z wnioskiem o dotację na organizację zadań publicznych zleconych przez organ samorządu terytorialnego w ramach ustawy o pożytku publicznym i wolontariacie lub innych źródeł finansowania. Konkurs będzie przebiegał zgodnie z wcześniej ustalonym regulaminem, z którym beneficjenci zostaną zapoznania na początku szkoleń. Projekty oceni 3 osobowa komisja złożona z : kierownika - koordynatora, przedstawiciela jst i niezależnego eksperta wolontariusza z powiatu oleckiego, długoletniego działacza w organizacjach pozarządowych. Nagrodami w konkursie będą : - I miejsce - komputer przenośny, II miejsce - rzutnik multimedialny, III miejsce - aparat cyfrowy. Targi organizacji pozarządowych wraz z konkursem przewidziane są na listopad 2009r.
- Wypracowanie instytucjonalnego modelu partnerstwa publiczno - społecznego na obszarze EGO służącego realizacji wspólnych inicjatyw obywatelskich. Przedsięwzięcie obejmie spotkania robocze przedstawicieli samorządów lokalnych z organizacjami pozarządowymi przewidziane na styczeń - luty 2009 r. W każdym z powiatów odbędą się spotkania robocze na których zostaną ustalone zasady współpracy, oparte na wnioskach z seminariów przeprowadzonych podczas targów. W każdym z powiatów zostanie również opracowany model partnerstwa publiczno - społecznego charakterystycznego dla danego terenu. Następstwem spotkań roboczych w powiatach będzie wspólne spotkanie podsumowujące na którym zostanie przygotowany wspólny projekt modelu współpracy pomiędzy organizacjami i samorządami lokalnymi w trzech powiatach.
Ostateczna wersja modelu współpracy zostanie opracowana po konsultacjach i przedstawiona na konferencji, w trakcie której podpisane zostanie porozumienie na rzecz współpracy organizacji pozarządowych z samorządami obszaru EGO.

Zachęcamy przedstawicieli organizacji pozarządowych lub grup nieformalnych do udziału w projekcie.

Kontakty:
Prezes Zarządu Andrzej Wojczulewicz - 608 880 050