Strona Główna > Fotografie > Panie z powiatu oleckiego na V Kongresie Kobiet

Panie z powiatu oleckiego na V Kongresie Kobiet

W dniach 14-15 czerwca 2013 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie już po raz piąty odbył się Kongres Kobiet, w którym udział wzięły kobiety z całej Polski oraz z różnych stron świata. Powiat olecki reprezentowała ponad trzydziestoosobowa grupa pań, które w ramach projektu „Kobiety przyszłości”, realizowanego przez Fundację Rozwoju Ziemi Oleckiej w partnerstwie z Gminnym Centrum Kultury w Kowalach Oleckich, po raz kolejny mogły wziąć udział w uroczystościach kongresowych oraz zdobywać nowe doświadczenia z zakresu aktywności kobiet we wszystkich sferach życia publicznego.

Myślą przewodnią tegorocznego Kongresu było hasło: „Partnerstwo, Solidarność, Niezależność”, wzywające do równego traktowania kobiet i mężczyzn w życiu publicznym, zawodowym oraz prywatnym. W ramach Kongresu, panie z powiatu oleckiego uczestniczyły w sesjach plenarnych oraz panelach, a także warsztatach tematycznych. W panelu dyskusyjnym „Przedsiębiorczość kobiet – historie naszych sukcesów, porażki w naszych historiach” wystąpiła wójt Kowali Oleckich Helena Żukowska, która drugiego dnia Kongresu wręczyła premierowi Donaldowi Tuskowi projekt „świetlików”, którego założeniem jest utworzenie w gminach na terenie kraju centrów edukacyjno-kulturalnych.
Panie z powiatu oleckiego, oprócz wysłuchania paneli tematycznie związanych z rolą
i znaczeniem kobiet w życiu społecznym i politycznym, promowały także nasz region na specjalnie przygotowanym stoisku w ramach strefy konkordii. Popularyzowały one nie tylko elementy dziedzictwa kulturowego naszego regionu, ale także dobre praktyki wypracowane przez organizacje pozarządowe z terenu powiatu oleckiego.
Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się materiały dotyczące hali widowiskowo-sportowej z basenem „Lega” w Olecku oraz przepisy kulinarne na serwowane specjały. Udział w Kongresie Kobiet nie jest, jak widać, osobistą ambicją naszych Pań, ale sposobem na pobudzenie aktywności społecznej i promocję powiatu.
Wszystkim Uczestnikom oleckiej grupy serdecznie dziękujemy za udział w tym ważnym w kraju wydarzeniu oraz wysiłek włożony w to, by „naszą małą ojczyznę” godnie reprezentować i promować.

Prezes FRZO
Andrzej Wojczulewicz